غذای خشک و کنسرو
راهنمای انتخاب بهترین غذای خشک و کنسرو برای گربه ها
تهیه یک رژیم غذایی مغذی در سلامتی و کیفیت زندگی گربه شما نقش اصلی را ایفا می کند. بهترین راه برای اینکه گربه خود را سالم نگه دارید این است که در مورد مواد غذایی لازم برای بدن گربه ها اطلاعات لازم را بدست آورید.
برچسب هایی مواد غذایی، مواد تشکیل دهنده موجود در قوطی یا کیسه را مشخص می کنند، اما به شما نمی گویند که چگونه و چرا این ترکیبات برای گربه شما مناسب هستند، بنابراین مهم است که قبل از خرید نسبت به ترکیبات این غذاهای آماده اطلاعات لازم را کسب کنید. برندهای غذای گربه هر کدام ترکیبات خاص خود را دارند و همگی در تمام ترکیبات بکار رفته مشترک نیستند.
یادگیری خواندن برچسب های مواد غذایی غذای گربه می تواند کاری سخت به نظر برسد، به خصوص اینکه بعضی از مواد تشکیل دهنده برای ما ناشناخته است. برای سلامتی گربه خود، غذایی را انتخاب کنید که برای آنها مفید باشد و برای نیازهای بدن آنها یک رژیم غذایی متعادل فراهم کند. با خواندن برچسب مواد غذایی روی محصول، بهتر می توانید غذایی را انتخاب کنید که بر طول عمر و سلامت روانی گربه شما تأثیر مثبت بگذارد.
لیست مواد غذایی مورد نیاز گربه ها
مواد تشکیل دهنده به ترتیب بر اساس وزن روی محصول ذکر می شوند. در حالت ایده آل منبع پروتئین باید اولین ماده ای باشد که بر روی بسته مواد غذایی از جمله غذای خشک گربه ذکر می شود. پس از منبع پروتئین اصلی، باید منابع پروتئین ثانویه ذکر شوند. پس از آن کربوهیدرات، روغن یا چربی، مواد نگهدارنده، ویتامین ها و مواد معدنی و همچنین تورین که یک اسید آمینه ضروری برای گربه هاست آورده می شود.
شاید عجیب باشد ولی بسیاری از غذاهای گربه از نوع پریمیوم از این فرمول ایده آل پیروی نمی کنند. به عنوان مثال، یک برند که از فرمول مرغ و برنج پیروی می کند ترکیبات را به ترتیب مرغ، خرده برنج، گلوتن ذرت، فرآورده های فرعی گوشت طیور، آرد گندم، پیه یا چربی گرفته شده از گاو و ذرت کامل ذکر کرده است. به دنبال آن سایر محصولات گوشتی، مواد نگهدارنده، ویتامین ها و مواد معدنی ذکر شده است. در مقایسه با سایر غذاهای موجود در بازار، این محصول در واقع باید با کیفیت متوسط تا خوب شناخته شود و در واقع نمی توان عنوان پریمیوم را به آن داد.
انجمن کنترل خوراک حیوانات آمریکا ( AAFCO The Association of American Feed Control Officials) تعاریف مربوط به ترکیبات غذای حیوانات را تعیین می کند. یک تولید کننده غذای گربه ممکن است یک ماده را فهرست نکند مگر اینکه در تعریف AAFCO جا بگیرد. به عنوان یک صاحب گربه، باید بدانید که تمام این مواد غذایی در واقع چه معنی دارند و نقش آنها در تغذیه گربه شما چقدر است.
محصولات گوشتی
پروتئین، اسیدهای آمینه لازم برای یک گربه را فراهم می آورد تا بتواند ماهیچه، استخوان، خون، اندام های داخلی، سیستم ایمنی، مو و ناخن سالمی داشته باشد. ترکیبات بسیاری از منابع پروتئین وجود دارد که اسید آمینه متعادلی را ارائه می دهند.
مرغ (Chicken): AAFCO "مرغ" را به عنوان ترکیبی تمیز از گوشت و پوست با استخوان یا بدون استخوان تعریف می کند و پَر، سر، پا و احشاء و امعاء را در بر نمی گیرد. این محصولی است که انتظار دارید در غذاهای گربه با کیفیت عالی یا پرمیوم حتماً وجود داشته باشد. البته به خاطر داشته باشید که مقدار استخوان و یا پوست در کیفیت پروتئین نقش دارد.
عصاره فرآورده های فرعی گوشت طیور (Poultry by-product meal): این به عنوان قسمتهای تمیز لاشه مرغهای ذبح شده تعریف می شود که چرخ شده و تحت فرآیند گرفتن چربی و خشک کردن قرار گرفته اند. مواردی چون گردن، پاها، تخم مرغ رشد نیافته و روده را شامل می شود و پر مرغ در آن وجود ندارد، مگر به حدی که اجتناب ناپذیر باشد. در حالی که گربه ها این قسمت های طیور را در طبیعت وحشی خود می خورند، اما فرآیند چربی گرفتن و خشک کردن آن طبیعی نیست. اگر می خواهید سالم ترین گزینه را برای گربه خود تهیه کنید، پس فرآورده های فرعی نباید اولین ماده غذایی در محصولی که می خرید باشد.
چربی یا پیه گاو (Beef tallow): این از بافت گاوها در طی فرآیند تجاری گرفتن چربی و خشک کردن تهیه می شود. چربی گاو منبع چربی درجه پایینی برای غذاهای گربه است زیرا چربی آن از نوع اشباع شده است و عمدتاً برای دادن طعم به غذا افزوده می شود.
پودر ماهی (fish meal): از بافت تمیز، خشک شده، چرخ شده و تجزیه نشده ماهی تولید می شود. بخشی از روغن ممکن است گرفته شود و نباید بیشتر از 10 درصد رطوبت داشته باشد. اگر ماهی حاوی بیش از 3 درصد نمک باشد، مقدار نمک باید بخشی از نام محصول باشد (و مقدار آن نباید بیش از 7 درصد شود). نمک از آن مواد غذایی است که باید مورد توجه قرار دهید.
محصول تخم مرغ (Egg product): تخم مرغ ممکن است خشک شده، بصورت مایع یا یخ زده باشد و طبق مقررات USDA باید برچسب گذاری شود. تخم مرغ باید بدون پوست باشد.
کربوهیدرات ها (Carbohydrates)
بدن گربه ها برای تأمین انرژی خود به پروتئین و چربی نیاز دارد. گربه ها در زیستگاه طبیعی خود، طعمه هایی را شکار می کنند که دارای پروتئین زیاد با مقادیر متوسطی چربی و مقادیر کمی کربوهیدرات اند. اگرچه گربه ها می توانند از کربوهیدرات ها به عنوان منبع انرژی متابولیکی خود استفاده کنند اما از نظر هضم کربوهیدرات ظرفیت محدودی دارند.
در غذاهای آماده کربوهیدرات ها به عنوان منبع اصلی برای تأمین انرژی گربه در نظر گرفته شده اند. بعضی از محصولات ممكن است حاوی فیلرهایی باشد كه بیشتر مواد مغذی آن تحت تأثیر فرآیندهای دیگر گرفته شده است. معمولاً وقتی در لیست مواد تشکیل دهنده غله کامل (whole grain) ذکر می شود، انتخاب بهتری برای حیوان خانگی شما است.
برنج باقی مانده از فرآیند آبجوسازی (Brewers rice): این در واقع به باقی مانده برنج خشک شده در تهیه آبجو اشاره دارد. این محصول ممکن است حاوی تفاله های خشک شده و پودر شده نیز باشد که البته این مقدار بیش از 3 درصد نیست. کربوهیدرات این مانده برنج به اندازه برنج غله کامل نیست.
پودر گلوتن ذرت (Corn gluten meal): این ماده باقیمانده خشک شده حاصل از ذرت پس از برداشتن بخش اعظمی از نشاسته و جوانه و جدا شدن سبوس است. این همان چیزی است که بعد از تهیه محصولات مبتنی بر ذرت، از جمله نشاسته ذرت، باقی می ماند. ذرت در محصولات تجاری اغلب بکار می رود زیرا ارزان است. همچنین یکی از محصولاتی است که باعث آلرژی در گربه ها می شود.
آرد گندم (Wheat flour): AAFCO این ماده را به عنوان آرد گندم با ذرات ریز سبوس گندم، جوانه گندم و مواد زائد آسیاب تعریف می کند. این محصول در فرایند تجاری آسیاب حاصل می شود.
مواد نگهدارنده و مکمل ها
در حالی که ویتامین ها و مواد معدنی به مقدار بسیار کمی اضافه می شوند، طولانی ترین قسمت از لیست مواد تشکیل دهنده برچسب مواد غذایی را تشکیل می دهند. برای اینکه یک محصول به عنوان غذایی "کامل و متعادل" شناخته شود، AAFCO 25 ویتامین و مواد معدنی ضروری را ذکر می کند.
توکوفرولهای مختلط (mixed-tocopherols): بیشتر غذاهای پریمیوم از توکوفرولهای مختلط استفاده می کنند، که به عنوان منبع ویتامین E ذکر شده اند. این ماده همچنین حاوی ویتامین A و همچنین مواد نگهدارنده است. این مواد نگهدارنده به اندازه نگهدارنده های شیمیایی BHA و BTA مؤثر نیستند، بنابراین همیشه تاریخ ماندگاری را روی برچسب محصول بررسی کنید.
کازئینات سدیم(Sodium caseinate): کازئین یک محصول شیر شبیه به کشک است. سدیم آن را به یک ماده شور تبدیل می کند که برای طعم دادن و به عنوان ماده نگهدارنده از آن استفاده می شود.
کلرید پتاسیم(Potassium chloride): این یک نمک پتاسیم از اسید هیدروکلریک است. پتاسیم برای کلیه گونه ها برای عملکرد قلب و عصب ضروری است. با این حال، در غذاهای گربه، از آن به عنوان یک ماده شور استفاده می شود که به عنوان طعم دهنده و ماده نگهدارنده عمل می کند.
اسید فسفریک(Phosphoric acid): یک مکمل معدنی متشکل از 32 درصد فسفر است، این ماده افزودنی دیگری است که به اسیدی کردن مواد غذایی کمک می کند تا گربه بتواند pH ادراری مناسب خود را حفظ کند.
مخمر خشک شده آبجو (Brewers dried yeast): مخمر خشک شده آبجو از تولید آبجو حاصل می شود. از آنجا که استریل شده و قدرت تخمیر ندارد، یک مخمر غیرفعال به شمار می رود. مخمر خشک شده آبجو یک منبع پروتئین سرشار از اسیدهای آمینه و ویتامین های گروه B است. اسیدهای آمینه به یک حیوان خانگی شما کمک می کند تا ماهیچه، استخوان، خون، اندام های داخلی، سیستم ایمنی، مو و ناخن های سالمی داشته باشد. بدون سطح مناسب اسیدهای آمینه ضروری، سنتز پروتئین تحت تأثیر قرار می گیرد. علاوه بر این، ویتامین های B بر عملکرد مغز، قدرت عضلات، تولید گلبول های قرمز و هضم غذا تأثیرگذار هستند. در حالی که مخمرهای خشک شده برای انسان طعم تلخی دارد، سگها و گربه ها آن را بسیار خوشمزه می دانند.
طعم دهنده های طبیعی(Natural flavors): همانطور که توسط AAFCO تعریف شده است، این ماده ای است که فقط از منابع گیاهی، حیوانی یا معدنی حاصل شده است. ممکن است در وضعیت غیرفرآوری شده آن باشد یا در معرض فرآوری فیزیکی، پردازش گرما، خشک کردن، تصفیه، استخراج، هیدرولیز، آنزیمولیز یا تخمیر قرار گرفته باشد. این مواد نباید توسط هر گونه فرآیند شیمیایی مصنوعی تولید شده باشند و نمی توانند حاوی مواد افزودنی یا مصنوعی شیمیایی باشند. این "ماده" آنقدر مبهم و ناشناخته است که اصلاً مشخص نیست ماده اصلی آن چیست.
مواد باقی مانده: ویتامین ها و مواد معدنی انتهای لیست مواد را تشکیل می دهند. آنها نسبتاً در تمام همه غذاهای گربه وجود دارند. به عنوان مثال، کربنات کلسیم، تتراسدیم پیرو فسفات، ال لایسین مونو هیدروکلراید، نمک، کولین کلراید، مکمل های ویتامینی (E ، A ، B-12 ، D-3)، تورین، سولفات روی، سولفات آهن، اسید اسکوربیک (منبع ویتامین C) ، ال-آلانین ، مکمل ریبوفلاوین، نیاسین، کلسیم پنتوتنات، سولفات منگنز، بیوتین، تیامین مونونیترات، اسید فولیک، سولفات مس، پیریدوکسین هیدروکلراید، اسید سیتریک و ... .
لیستی از 15 ماده در غذاهای تجاری گربه که بهتر است از آن ها اجتناب کنیم
این ترکیبات لزوماً برای گربه ها بد یا مضر نیستند. با این حال، در بیشتر موارد، به نظر می رسد قرار گرفتن طولانی در معرض آن ها خطر بروز عوارض منفی را افزایش می دهد. پیشنهاد می کنم این لیست را نگه دارید تا بتوانید در خرید های بعدی غذای گربه خود تصمیمات آگاهانه تری بگیرید.
1. هیدروکسیانیزول بوتیله Butylated hydroxyanisole (BHA)
به عنوان نگهدارنده مصنوعی در مواد غذایی استفاده می شود. BHA، در حالی که در دوز کم ایمن در نظر گرفته می شود اما طبق تحقیقات نشان داده شده است که باعث ایجاد تومور در حیوانات آزمایشگاهی می شود. اگر BHA هر از گاهی در غذای گربه شما باشد بعید است که به گربه شما آسیب برساند. اما وجود این ماده در وعده های هر روزه می تواند نگران کننده باشد.
2. کارامل (caramel)
به بعضی از غذاها اضافه شده است تا به آن رنگ بهتری بدهد. گربه شما اهمیتی نمی دهد که غذایش چه رنگی است. از آنجا که استفاده از آن 100٪ برای بازاریابی است بنابراین امری غیر ضروری است و معمولاً نشانه غذایی بی کیفیت است.
بسیاری از رنگ دهنده ها، از جمله کارامل، سرطان زای بالقوه هستند، یا به طور بالقوه برای گربه شما مضر هستند.
3. کاراگینان (carrageenan)
یک جلبک دریایی قرمز است که فرم تخریب شده آن به عنوان عامل سرطان به شمار می رود. البته ازین فرم در غذای حیوانات استفاده نمی شود اما نگرانی هایی وجود دارد که ممکن است در معده اسیدی گربه ها به فرم تخریب شده تبدیل شود و ریسک ابتلا به سرطان را بالا ببرد.
4. سلولز (Cellulose)
سلولز فیلری با مقدار بالای فیبر غیر محلول است. فیبر نامحلول به مقدار زیاد می تواند در هضم غذا اختلال ایجاد کند و جذب پروتئین و مواد مغذی را مهار کند. سلولز به طور معمول خمیر چوب (خاک اره) از درختان کاج است. گربه ها خاک اره نمی خورند! وجود سلولز به طور معمول نشانگر غذایی کم کیفیت است.
5. گلوکز / دکستروز (Glucose/Dextrose)
گلوکز بطور ساده همان قند است. این ماده غذایی مناسبی برای گربه ها نیست. گلوکز می تواند باعث چاقی و حتی دیابت شود. دکستروز نوعی گلوکز متبلور است. به طور معمول در غذای حیوانات به عنوان شیرین کننده و رنگ دهنده استفاده می شود (به عنوان مثال، برای بهتر شدن رنگ گوشت یا مواد گیاهی). دکستروز مانند اکثر قندها یک ماده غذایی غیر ضروری برای گربه محسوب شود و مصرف آن به مرور زمان مضر است.
6. سیر (Garlic)
سیر برای گربه ها بسیار سمی است. در حالی که مطمئن هستیم که شرکت های تولید کننده مواد غذایی گربه که سیر را برای مزایای سلامتی آن با دوز کم اضافه می کنند، اقدامات لازم را برای اطمینان از ورود مقدار بسیار کمی سیر به مواد غذایی انجام داده اند، اما باز هم وجود مقدار کم آن در غذای گربه ضروری نیست و به ریسک آن نمی ارزد.
7. گلیسریل مونوسترات (Glyceryl Monostearate)
یک امولسیفایر مورد استفاده در غذاهای درجه پایین است. گلیسریل مونوسترات ممکن است حاوی BHA و BHT و سایر گلیسرول ها و مواد شیمیایی باشد. از آنجا که ترکیبات آن به طور معمول حاوی مواد شیمیایی ناشناخته است، باید از گلیسریل مونوسترات اجتناب کرد.
8. اکسید آهن ( Iron Oxide)
برای رنگ دادن به مواد غذایی به رنگ قرمز و گوشتی از آن استفاده می شود. از آنجا که 100٪ هدف بازاریابی دارد، اکسید آهن غیر ضروری است و معمولاً نشانه غذای ارزان و بی کیفیت است.
گرچه احتمالاً اکسید آهن موجود در مواد غذایی تجاری گربه بی خطر است و به راحتی در بدن جذب نمی شود و احتمالاً غیر سمی است، اما هر ماده افزودنی رنگ دهنده مشکوک است. علاوه بر این، اکسید آهن به عنوان یک ماده افزودنی غذایی مورد مطالعه وسیع قرار نگرفته است، بنابراین اثرات جانبی کلی آن ناشناخته است.
9. پودر گوشت و استخوان (meat and bone meal)
توسط AAFCO به عنوان محصول تهیه شده از بافت های بدن پستانداران، از جمله استخوان، بدون هرگونه خون، مو، سُم، شاخ، معده و شکمبه تعریف شده است.
پودر گوشت و استخوان از جمله محصولاتی است که تحت فرآیند خشک کردن و گرفتن چربی قرار گرفته اند و می تواند حاوی هر چیزی باشد، از حیوانات اتاناز شده، حیوانات باغ وحش، جانوران کشته شده در جاده ها و گوشت منقضی شده.
10. فرآورده های فرعی گوشت (meat by-products)
مطابق گفته AAFCO ، فرآورده های فرعی گوشت "قطعات تمیز پستانداران ذبح شده بجز گوشت آن هاست که تحت فرآیند خشک کردن و چربی گرفتن قرار نگرفته اند. این محصول شامل ریه ها، طحال، کلیه ها، مغز، جگر، خون، استخوان، معده و روده بدون محتویات آن و ... می شود.
این بدان معنی است که هر چیزی که بعد از بریدن گوشت های مرغوب از نظر انسانی، بر روی لاشه باقی بماند، جمع آوری و فرآوری می شود. چون نوع گوشت مشخص نشده است این گوشت هر جانوری می تواند باشد. قوانین حاکم بر مواد بکار رفته در غذای حیوانات خانگی باعث شده است که گوشت حیواناتی که از ذبح بدست نیامده اند هم در این نوع محصولات بکار رود. مثلاً حیواناتی که از بیماری یا ناتوانی مرده اند. و حتی شایعاتی وجود دارد مبنی بر اینکه از گوشت حیوانات خانگی اتاناز شده هم ممکن است در این محصولات بکار رود. به هر حال اگر نوع گوشت بکار رفته ذکر نشده است احتمالاً دلیلی برای آن وجود دارد و بهتر است ازین نوع محصولات خریداری نکنید.
11. رنگ دهنده های خوراکی قرمز، زرد و آبی (Red, Yellow and blue food coloring)
معمولاً عددی بعد از رنگ نوشته می شود، مثلاً Red 40. کمی رنگ خوراکی ضرری ندارد، اما احتمال می رود این رنگ های خوراکی در مواردی چون بیش فعالی در کودکان و حتی سرطان زایی نقش داشته اند. همانطور که گفته شد، دلیلی برای افزودن رنگ به غذای گربه وجود ندارد. حتی اگر خطر اندک باشد، رنگ خوراکی کاملاً غیر ضروری است.
12. نیتریت سدیم (Sodium Nitrite)
یک رنگ دهنده و احتمالاً طعم دهنده گوشت است. پس از ورود به بدن گربه، نیترات سدیم ممکن است به یک عامل سرطان زا تبدیل شود. همچنین ادعا می شود که نیترات سدیم کنترل کننده بوتولینوم است، اما بسیاری از کشورها از این ماده در غذای گربه استفاده نمی کنند.
13. تری پلی فسفات سدیم (Sodium Tripolyphosphate)
ظاهراً به عنوان ماده نگهدارنده گوشت استفاده می شود، و کمک می کند غذاهای مرطوب رطوبت خود را حفظ کنند و تا مدت طولانی تری تازه به نظر برسند. انستیتوی ملی ایمنی و بهداشت شغلی، تری پلی فسفات سدیم را مشکوک به نوروتوکسین می داند. و آژانس حفاظت از محیط زیست ایالات متحده (EPA) سدیم تری پلی فسفات را به عنوان "حشره کش، قارچ کش و از بین برنده جوندگان" می شناسد.
14. دی اکسید تیتانیوم (Titanium Dioxide)
یک رنگ مصنوعی بالقوه سرطان زا که به عنوان رنگدانه سفید مورد استفاده قرار می گیرد. مشخص شده است که نانوذرات حاصل از دی اکسید تیتانیوم باعث شکسته شدن کروموزوم ها هنگام مصرف می شوند. این می تواند باعث آسیب DNA، التهاب، سرطان و اختلالات ژنتیکی در حیوانات می شود.
15. گلوتن گندم (Wheat Gluten)
ویکی پدیا، گلوتن گندم را اینگونه تعریف کرده است "با شستن خمیر آرد گندم با آب تا زمانی که تمام دانه های نشاسته جدا شوند حاصل می شود، و گلوتن نامحلول چسبنده مانند یک توده الاستیک باقی می ماند که قبل از خوردن آن پخته می شود."
این یک ماده محبوب در رژیم غذایی گیاه خواران است، زیرا از آن برای تهیه یک غذای پر پروتئین و شبیه گوشت به نام سیتان استفاده می شود. با این حال، به عنوان یک ماده غذایی در یک غذای گربه، گلوتن گندم به هدف خود نمی رسد. در بیشتر موارد، گلوتن گندم برای افزایش مقدار پروتئین استفاده می شود، بدون اینکه گوشت بیشتری اضافه شود زیرا گوشت برای تولید کنندگان گران است. در حقیقت، وقتی تکه های گوشت را در یک ماده غذایی کم کیفیت می بینید، اغلب فقط تکه های گلوتن گندم است!
در پایان توصیه می کنم غذایی را برای گربه خود انتخاب کنید که بیشتر از گوشت تهیه شده باشد. به دنبال محصولی باشید که پروتئین بالا، چربی متوسط، کربوهیدرات بسیار کم دارد. این نوع غذاها به آنچه گربه ها در طبیعت می خورند نزدیک تر هستند، و بدن آنها متناسب با آن تکامل یافته است، زیرا گربه ها در درجه اول گوشتخوار هستند.
فرم نظردهی